РЕГИОНАЛНА ИНИЦИЈАТИВА НА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ/КИ ЗА ПРИДОНЕС КОН МИРОТ И СТАБИЛНОСТА

Соочени со нова ескалација на национализмот и свештеничко мешање во политичкиот живот на земјите од регионот, спроведена од белградскиот политички штаб, која веќе триесет години го загрозува регионот, спречува напредок и демократизација на општеството, неодамнешните настани во Цетиње бараат од нас решителен став и одговор, како и јасен отпор кон фашизоидните политики .

Политиката на асимилација спроведена преку радикализираниот дел на Црквата на Србија од српски и други странски политички и параполитички формации се манифестираше во најголем степен во Црна Гора, преку отворено мешање на Црквата на Србија во едногодишната изборна кампања преку организирање политички процесии (лицемерно наречени „литии“). со победата на просрпскиот блок на парламентарните избори во август 2020 година.

Новоизбраната влада стана марионета во рацете на српското свештенство, преку која отворено се спроведува проектот на „српскиот свет“, објавен одамна со неславниот Меморандум на САНУ, што резултираше со ширење национална, расна и верска омраза ,воени  уништувања , злосторства против човештвото. геноцид во Сребреница и други воени злосторства во Косово и Хрватска.

Сценариото за насилно устоличување на свештениците на СПЦ во Цетиње е истото што им претходеше на војните во Босна и Херцеговина, Хрватска и Косово, а епилогот беше милиони раселени луѓе и десетици илјади „исчезнати“ , најчесто убивани и погребани во масовни гробници. Таа трагедија јасно покажа дека овие регресивни сили нема да престанат и дека ќе следат голем број ревносни националисти. Бидејќи Србија е најголема во регионот, нејзиниот национализам е тој што ги буди, поттикнува и одржува сите други национализми.

Наша должност е да ја посочиме оваа опасност, на официјален Белград како главен извор на закана за стабилноста и мирот, бидејќи води штетна империјална политика кон околните народи и држави (додека во исто време дволично  ги измами моќниците). Затоа ги повикуваме сите прогресивни сили во Србија да се приклучат на овој апел, бидејќи и граѓаните на Србија ги трпат последиците од таквата политика и се стремат кон доминација. Владата во Белград ги повика сите Срби во регионот (и светот) да истакнат државни знамиња на 15 септември, без да се грижат за последиците за самите луѓе или за чувствата на другите народи. Јасно е дека со таква политика, Белград дозира и поттикнува други националистички политики, ги зајакнува и одржува. Од таквите земји, младите сакаат само едно - да избегаат, колку што е можно подалеку.

На оваа националистичка хомогенизација и одржување на таквата политика треба да се каже огромно НЕ. 

  • Ги повикуваме владите и институциите на земјите во регионот кои  споделуваат слично искуство во поранешна Југославија да се спротивстават на провокациите на официјален Белград и неговиот националистички модел на политика и да се залагаат за политика на соработка, мир и еднаквост за сите нејзини граѓани; да се откаже од ширењето на омразата и национализмот како начин на владеење. Во исто време, ние изразуваме противење на секој вид хегемонија еден врз друг и се залагаме за меѓусебно почитување и градење мирна политичка агенда.
  • Ги повикуваме сите прогресивни сили, интелектуалци и интелектуалци во регионот - сите наследнички држави на Југославија и граѓани, да изградат силен заеднички контрапункт на оваа заостаната политика, заедно и едногласно спротивставувајќи се на национализмот и фашизмот. Нека се слушне нашиот глас: НЕ ЗА ФАШИЗАЦИЈА И КЛЕРИКАЛИЗАЦИЈА НА ОПШТЕСТВОТО!
  • Ги повикуваме сите граѓани во регионот да ја интензивираат меѓусебната соработка, каде и да живеат, да проверат и да работат на разоткривање на политиката на ширење на меѓусебна омраза и градење меѓусебна солидарност и пријателство;
  • На регионот и на Балканот им е потребен мир, меѓуверско и меѓуетничко почитување, почитување на меѓународното право, демократија, владеење на правото, човекови и малцински права; културно -економско партнерство и соработка.

Светот оди напред, нема да не чека. Отстранувањето на заостанатите, воинствени политики на доминација и градење политика на мир и соработка го отвора патот за нашата иднина и иднината на идните генерации. 

Потписници на Регионалната иницијатива на интелектуалци за придонес во мирот и стабилноста


Forum slobodnih građana Luča    Kontaktiraj go avtorot na peticijata